Όσο δεν πείθει ο προπονητής η εσωστρέφεια θα μεγαλώνει

Εικόνα
 Σήμερα η ομάδα απέναντι στον τελευταίο Πανσερραϊκό εμφανίστηκε βελτιωμένη επιθετικά και το ίδιο προβληματική αμυντικά. Βέβαια η επιθετική βελτίωση δεν είναι απαραίτητο ότι επρόκειτο για δουλειά της ομάδας στις προπονήσεις και αποτύπωση της φιλοσοφίας του Diego Alonso. Η αλήθεια είναι ότι το ποιοτικό χάσμα μεταξύ των παικτών είναι ικανό να δημιουργήσει την θετική εικόνα που είχανε σήμερα μπροστά οι πράσινοι. Βέβαια η αλήθεια είναι πως τα θέματα που είχε η ομάδα πίσω δεν γίνεται να μην προκαλέσουν αντικείμενο συζήτησης και κριτικής.  Ο Πανσερραϊκός διεκδίκησε τον άγονα στα ίσια και μάλιστα πέτυχε γκολ και συνέχισε να απειλεί για την ανατροπή. Ο Ουρουγουανός προπονητής φαίνεται ότι ξέρει ή να παίζει πούλμαν, 6 παίκτες πίσω και όταν έχουμε την μπάλα γεμίζουμε κατευθείαν για να μην ρισκάρουμε λάθη στην μεσοαμυντική γραμμή ή όλοι μπροστά και ας μας χτυπάνε διαρκώς στις αντεπιθέσεις.  Ο προπονητής πήρε τους 3 βαθμούς αλλά πάλι δεν έπεισε. Προσωπικά θα προτιμούσα να πετάξει βαθμούς ο Παναθηνα

Ήρθε για να αλλάξει...

 

Ξεκίνησε η σεζόν και όπως συμβαίνει σε κάθε ομάδα με νέο προπονητή, ο κόσμος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει και να καταλάβει τις ιδέες και τις σκέψεις του coach. Το κείμενο του host του Pao Analysts όμως θα επικεντρωθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων ετών στο Ελληνικό πρωτάθλημα και θα προσπαθήσει να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φακούντο Πελλιστρι.
 
 Πάμε λοιπόν να θέσουμε κάποια δεδομένα στο τραπέζι. Ο Ουρουγουανός εξτρέμ ήταν και είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της χώρας του. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδωσε κάτι παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια στη Πενιαρόλ για να τον αποκτήσει. Ο παίχτης έρχεται στην Ευρώπη ως δεξί εξτρέμ που είναι κολλημένος στη γραμμή γιατί ως δεξιοποδαρος δεν μπορεί να συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό. Στη Λατινική Αμερική αυτός ο ρόλος είναι αρκετά συνηθισμένος αφού το ένας εναντίον ενός είναι το πρώτο κριτήριο για να παίξεις στα άκρα και άμα έχεις ταχύτητα κιόλας θα κάνεις πάρτι αφού οι κενοί χώροι είναι πολλοί και οι άμυνες πολύ ψηλά. 
 Φεύγοντας από το ποδόσφαιρο της λατινικής Αμερικής ο Φακού βρίσκει την πρώτη δυσκολία. Ο συγκεκριμένος ρόλος που έχει συνηθίσει να παίζει δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό. Στη Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να βρει ρυθμο, δεν γράφει νούμερα και πηγαίνει δανεικός. Στην Ισπανία παίζει ξανά μόνο δεξιά αλλά τα νούμερα του συνεχίζουν να είναι χαμηλά και άμα εξαιρέσουμε κάποιες μεμονωμένες στιγμές, ο ποδοσφαιριστής δεν βρίσκει ποτέ τα πατήματα του. 

Το σημαντικό βέβαια με τον Πελιστρι είναι ότι παρόλο που δεν έχει παίξει με συνέπεια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο κόσμος δεν τον έχει ξεγράψει. Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό δεν έγινε γιατί το status του έχει πέσει σε επίπεδα ελληνικού πρωταθλήματος αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Να προσθέσουμε ότι είναι βασικός στην εθνική του ομάδα όχι μόνο με προπονητή τον Αλόνσο αλλά και φέτος με τον δάσκαλο Μπιελσα. Πάμε να μπούμε στο ψητό. Ο Παναθηναϊκός ήθελε σε αυτή την μεταγραφική περίοδο δύο τουλάχιστον εξτρέμ (ένα αριστερό και ένα δεξί). Όλοι λοιπόν μετά την μεταγραφή του Τετε (παίζει σχεδόν πάντα δεξιά) πιστεύαμε ότι θα κινηθεί η ομάδα για αριστερό εξτρέμ και ότι ο Πελιστρι αν και εφόσον αποκτηθεί θα είναι κάτι έξτρα. Όμως οι σχέσεις του Αλόνσο και του πρώην παίκτη της Γιουνάιτεντ αλλάζουν τα δεδομένα. 
Ο παίχτης αποκάλυψε ότι μιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον Ντιέγκο Αλόνσο όσο ήταν στο Μάντσεστερ. Ένας προπονητής και ένας αθλητής νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι δεν συζητούν για χρήματα και μπόνους υπογραφής. Στο τραπέζι έπεσαν τρία θέματα. Α) Πώς θα χρησιμοποιηθεί ο παίχτης για να κάνει το restart που θέλει;
Β) Ποιος θα είναι ο χρόνος συμμετοχής του;
Γ) Τι θα κερδίσει η ομάδα από μια αρκετά δαπανηρή μεταγραφή;
Οι απαντήσεις δεν ήταν εύκολες και ο Αλόνσο που τον ήθελε διακαώς έφτιαξε ένα ολόκληρο πλάνο για τον παίχτη και για την ομάδα. 

Πρώτο και σημαντικότερο, μετατόπιση του ποδοσφαιριστή αριστερά. Μια θέση που δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου. Ο πιο πιθανός ρόλος θα είναι αυτός του ανεστραμμένου εξτρέμ και αντί του Ντζουρισιτς σε ρόλο εσωτερικού οργανωτή θα έχουμε τον Τετε. Είναι σαφές ότι αυτό το εγχείρημα έχει δύο σοβαρές δυσκολίες. Η μία είναι να καταφέρει ο Πελιστρι να μάθει έναν καινούριο ρόλο και η άλλη δυσκολία είναι να αντιστρέψεις τους ρόλους από τα αριστερά στα δεξιά κάτι που θα χρειαστεί χρόνο. 

Πάμε στον χρόνο συμμετοχής. Ο Ουρουγουανός προπονητής θα στηρίξει αρκετά τον συμπατριώτη του και θα του δώσει την φανέλα του βασικού σπίτι του κάτι που φάνηκε από την δεύτερη μέρα που ο παίχτης με μισή προπόνηση έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Λανς.

Αν όλα αυτά πετύχουν θα είναι μια win-win κατάσταση. Ο παίχτης θα γράψει νούμερα, θα προσαρμόσει το παιχνίδι του στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στους κλειστούς χώρους και κατά συνέπεια θα αλλάξει το στάτους του. Ενώ η ομάδα και ο προπονητής θα έχουν στη φαρέτρα τους έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει συνδιάσει το απίστευτο ταλέντο του με ουσία. 

Όλα θα φανούν στην πράξη. Μπορεί να μην δουλέψει το αρχικό πλάνο και να γίνει κάτι διαφορετικό που δεν μπορώ να το φανταστώ. Το σημαντικό είναι ο Παναθηναϊκός να βρει σιγά σιγά τους ρόλους του και να νιώσουν παίχτες και φίλαθλοι μια σιγουριά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει αύριο στον ΠΑΟ;

Τέλος ο Τεριμ, αναλαμβάνει ο Κόντης!

Αλαφούζο χάρηκες;