Κάνει ο τεχνικός διευθυντής καλά την δουλειά του;



Με την off-season να τρέχει, το πρώτο φιλικό στις 29 του Ιουνίου και το πρώτο επίσημο στις 25 Ιουλίου ήρθε η ώρα να δούμε τα δεδομένα καθαρά και να τα αναλύσουμε.
Αυτή την στιγμή που μιλάμε έμεινε ο Dragowski και ο Jedvaj που ήταν στο Παναθηναϊκό με μορφή δανεισμού την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον ανανέωσε ο Κώτσιρας, ενώ αντίθετα έμειναν ελεύθεροι ο Bernard, ο Palacios, ο Juankar και ο Brignoli.
Πιο βασικό από όλα, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Γιάννης Παπαδημητρίου με προσωπική επιλογή/ ευθύνη έφερε στο τριφύλλι για την θέση του προπονητή τον Diego Alonso.
Ο Alonso φαίνεται ένας συμπαθής στο μάτι προπονητής με πολλά ερωτηματικά. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό προσωπικά για εμένα είναι το πόσο μπορεί να ακουστεί η άποψη του και τα θέλω του στον Παναθηναϊκό του Παπαδημητρίου και του Αλαφούζου.
Η ομάδα θέλει παίκτες και οι μέρες τρέχουν αλλά πάμε να δούμε πως λειτουργεί η διαδικασία.
Αρχικά, ο προπονητής ξεχωρίζει θέσεις και χαρακτηριστικά που του λείπουν πχ. ένα ταχύ εξτρέμ που να γίνεται 2ος επιθετικός ή ένα δεξί μπακ με έμφαση στα αμυντικά στοιχεία.
Στην συνέχεια ο τεχνικός διευθυντής μαζί με το τμήμα σκάουτινγκ συγκεντρώνουν μια shortlist 6-7 ατόμων που ταιριάζουν στα ζητούμενα.
Το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό ξεκινάει στην δεξαμενή ονομάτων. Η δεξαμενή ονομάτων προκύπτει ως εξής:
• Γνωστοί παίκτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που η καριέρα τους είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων ζητημάτων φτάνουν στο σημείο μια ελληνική ομάδα να μπορεί να συζητήσει με αυτούς.
• Παίκτες που είναι γνωστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δηλαδή είτε είναι διεθνής με την εθνική ομάδα είτε παίζουν ή έχουν παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα.
• Παίκτες που έχουν προταθεί από διάφορους μάνατζερ στον Παναθηναϊκό και πρέπει να αξιολογηθούν από τους αρμόδιους.
• Τέλος, από τους παίκτες που γνωρίζουν οι σκάουτερ της ομάδας κάνοντας την έρευνα τους σε πρωταθλήματα του εξωτερικού.
Η κάθε μία περίπτωση έχει ρίσκα και πλεονεκτήματα.
Η 1η έχει το αρνητικό ότι ο παίκτης είναι σε πτώση αλλά το θετικό είναι πως έχει δεδομένη ποιότητα και εμπειρίες που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στο ελληνικό πρωτάθλημα (βλέπε Taison)
Η 2η έχει το αρνητικό πως οι παίκτες που κάνουν για ομάδα του big 4 είναι λίγοι. Αν παίζουν σε ομάδα κάτω από τους τέσσερις θα δημιουργήσουν αμφιβολίες (Τσιλούλης) ενώ αν ανήκουν στις άλλες ομάδες που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές δύσκολα θα έρθει στα χέρια σου. Παίκτες από την εθνική ή που έπαιξαν στο πρωτάθλημα μας ενθουσίασαν και έφυγαν και τώρα ξαναγυρίζουν θα πάρουν υπεραξία.
Η 3η επιλογή έχει το ζήτημα του να ξεκαθαρίσεις ποιες από τις προτάσεις είναι για τα σκουπίδια και ποιες από αυτές είναι παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.
Η 4η επιλογή έχει το ρίσκο του πόσο καλά ξέρει ο σκάουτερ τον παίκτη, πόσο καλά θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε άλλη χώρα και να δείξει όσα έδειξε σε άλλο πρωτάθλημα και στο δικό μας. Με θετικό όμως η επιλογή αν βγεί και να είναι πιο φθηνή και να έχει μεγαλύτερο potential.
Τώρα που θέσαμε λίγο τα δεδομένα πάμε να δούμε το πρόβλημα λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήρθε στον Παναθηναϊκό για να βοηθήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τις μεταγραφές. Βέβαια οι περγαμηνές του ήταν 1+1 εξαιρετικές επιλογές προπονητή (η επιλογή Αλμέιδα είναι υπό αμφισβήτηση).
Ο τεχνικός διευθυντής λοιπόν μαζί με τον Ιβάν απέτυχαν στην πλειοψηφία των μεταγραφών του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα κλήθηκε να ξανά οργανώσει το τμήμα σκάουτινγκ. Έπειτα ο Αλαφούζος αποφάσισε να διώξει τον Ιβάν να προσπεράσει τον ΤΔ και να δώσει τα κλειδιά στον Φατίχ Τερίμ. Οι παίκτες που ήρθαν ήταν από την αγορά που ήξερε ο Τούρκος προπονητής με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι η λίστα του Παπαδημητρίου δεν τον ικανοποίησε.
Πέρα από αυτό ο Τερίμ μπορεί να είναι ξεπερασμένος προπονητικά αλλά νιώθει από ποδόσφαιρο και η συμβουλή περί ελληνοποίησης του ρόστερ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Αναγνώρισε το κενό του Παναθηναϊκού στην εύρεση παικτών. Για αυτό πρότεινε την απόκτηση Ελλήνων παικτών οι οποίοι ξέρεις με ελάχιστο ρίσκο τι θα σου προσφέρουν.
Άρα αυτό το οποίο προκύπτει από τα γεγονότα (και επιβεβαιώνεται και από πηγές) είναι πως η στελέχωση στο τμήμα σκάουτινγκ από τον Παπαδημητρίου ήταν αποτυχημένη.
Επιπλέον οι μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού ήταν κατά πλειοψηφία αποτυχημένες.
Μέχρι στιγμής ο τεχνικός διευθυντής έχει 0/2.
Πάμε να αναλύσουμε και το δεύτερο σημαντικό ρόλο που έχει ο Παπαδημητρίου στο τριφύλλι.
Αυτός ο ρόλος είναι το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ.
Στο Παναθηναϊκό υπάρχουν κοντά στα 10 συμβόλαια από παίκτες είτε που δεν υπολογίζονται (Trouilet), είτε που είναι ερωτηματικά (Palmer-Brown), είτε παίκτες που δεν ταίριαξαν στην ομάδα και δεν τους χωράει το κλίμα (Verbic).
Κάποιοι από αυτούς τους παίκτες είναι αθλητές με ελκυστικό συμβόλαιο και με μέλλον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Άλλοι όμως έχουν συμβόλαια που δεν ανταποκρίνονται στο value τους και είναι σε μεγάλη ηλικία για ποδοσφαιριστή.
Το πρόβλημα εδώ έγκειται στην καριέρα του τεχνικού διευθυντή. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε κατά κύριο λόγο στην Ξάνθη. Από εκεί και πέρα στην ίδια ομάδα ξεκίνησε την καριέρα του στο back office μιας ομάδας. Εκεί εξελίχθηκε και έφτασε στο σημείο μια ομάδα του big 4 να τον εμπιστευτεί. Η ΑΕΚ λοιπόν με αυτόν στο τιμόνι έφτασε να μένει εκτός Ευρώπης μετά από χρόνια. Απομακρύνθηκε και ο Παναθηναϊκός τον έκανε δικό του.
Σε όλη αυτή την πορεία δεν έγινε ποτέ γνωστός και σεβαστός στο παγκόσμιο (ούτε έστω στο ευρωπαϊκό) ποδόσφαιρο. Αυτό δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Δεν μπορεί να χτυπήσει μια πόρτα πχ. στην Έμπολι ή μια πολωνική μικρομεσαία ομάδα και να σε ακούσουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη για να τους δώσεις τον Sporar ή τον Klainheisler. Αυτό είναι ένα σπουδαίο πρόβλημα για παίκτες που δεν έχουν τον χώρο ώστε να δείξουν την (οποία) αξία τους στον Παναθηναϊκό, να εμπιστευτεί μια άλλη ομάδα να τον πάρει.
Φτάνουμε στο 0/3 για τον Παπαδημητρίου.
Τώρα όμως φαίνεται πως όλα έφτασαν σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής που ονομάζεται Diego Alonso. Δεν βλέπω τρόπο που μπορεί να αποτύχει ο Ουρουγουανός προπονητής και ο Παπαδημητρίου θα μείνει στους πράσινους.
Από την άλλη πρέπει να δούμε σε τι σημείο ο τεχνικός διευθυντής θα καρπωθεί μια πιθανή επιτυχία της ομάδας.
Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει ανάγκη κάτι καλύτερο από τον Παπαδημητρίου για να μπορεί να ανέβει επίπεδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει αύριο στον ΠΑΟ;

Τέλος ο Τεριμ, αναλαμβάνει ο Κόντης!

Αλαφούζο χάρηκες;